maandag 7 december 2015

De taken van een notaris

Het is niet bij alle mensen bekend wat een notaris nu eigenlijk precies voor werkzaamheden uitvoert. Als u een eigen woning heeft, dan bent u waarschijnlijk al eens met een notaris in aanraking gekomen. 

Ander is het mogelijk dat u er nog nooit mee te maken heet gehad. In dit artikel leest u iets meer over het beroep en de rol die een notaris vervult in de samenleving. Enkele zaken die een notaris uitvoert zijn: 
  • Aktes opstellen voor het starten van een bedrijf 
  • Het op naam zetten van woningen en panden 
  • Opstellen van een testament 
De notaris is een jurist. Hij heeft ten eerste een rechtenstudie met succes afgerond. Daarna is er nog een gespecialiseerde opleiding voor notaris bijgekomen. De notaris is een onafhankelijke partij en is daarom dus zeer belangrijk. Veel zaken zijn dan ook verplicht om via een notaris te lopen, bijvoorbeeld dus het opstellen van de aktes voor een koopwoning en het opstellen van een testament. De taak van een notaris Antwerpen is o.a. om te bekijken of alles goed verloopt. Zodra deze goedkeuring er is, worden deze aktes via een register ingevoerd. 

Naast het opstellen van bepaalde aktes kunt u natuurlijk ook advies inwinnen bij een notaris. Overweegt u bijvoorbeeld om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Of wilt u advies over een bepaalde bedrijfsstructuur? Dan kunt u voor advies ook een afspraak maken. Blijf er rekening houden met een wachttijd. Een notaris heeft het over het algemeen zeer druk en zal tijd voor u vrij moeten maken, het kan dus even duren voordat u een afspraak kunt maken. 

1 opmerking: